Hvorfor fermentering?
- Julie J. W
- 24. mars
- 2 min lesing
Fermentert mat har vært vanlig i tusenvis av år. Man kan fermentere mye forskjellig mat, og det er en genial måte å konservere mat på. Maten blir mye sunnere!

Hva er fermentering?
Fermentering er den metabolske prosessen som omdanner karbohydrater som sukker, til alkohol og karbondioksid, eller organiske syrer. Man trenger gjær, bakterier eller begge deler. Fermentering foregår uten oksygen. Melkesyrefermentering er den typen fermentering, som gjør matvarer probiotiske. Gode bakterier omgjør sukkermolekyler i maten til melkesyre, og slik formerer bakteriene seg hurtig. Denne melkesyren beskytter den fermenterte maten fra å bli invadert av bakterier som kan skape sykdom, fordi den skaper et miljø med lav PH, som dreper bakterier med høyere PH.
Melkesyrebakterier
Melkesyrebakterier finnes i surdeigsbrød, spekeskinke, yoghurt, kimchi, kefir, og annen fermentert mat. Man kan kan kjøpe kapsler med melkesyrebakterier på helsekostforretninger, men det aller beste er å innta mat med melkesyrebakterier. Kroppen tar de ofte opp bedre (mer biotilgjengelige), og man får flere bakteriekulturer i tarmen, ved å innta det gjennom matvarer.
Melkesyrebakterier bidrar til å hindre skader på tarm slimhinnen. De bidrar også til å balansere kroppens PH-nivå. Disse bakteriene fungerer som naturlig antibiotika, naturlig antiviralia (mot virus), og som antifungale (mot sopp). Melkesyrebakteriene hjelper med å regulere immunsystemet, og kontrollerer betennelse. I tillegg til dette, bryter de probiotiske bakteriene ned energikidene de får fra kosten, og frigjør forskjellige næringsstoffer. Dermed blir det lettere for kroppen å ta opp A, B, C og K vitamin f.eks.
Hvordan få i seg probiotiske melkesyrebakterier?
Yoghurt. (Lag selv, eller kjøp en uten sukker, kunstig søtningsmidler eller andre tilsetningsstoffer.)
Kefir.
Kombucha
Kimchi, sauerkraut, ++
Fermentert spekemat, uten nitritt. f.eks. spekeskinke. (Sjekk at den har fermentert lenge nok, og ikke har annet enn kjøtt og salt tilsatt. Det meste av spekemat i butikken er ikke ordentlig fermentert og er tilsatt skadelige e-stoffer.)
Surdeigsbrød
Fermentert frukt og grønnsaker. Man kan skjære gulrot i staver f.eks., og fermentere det i saltlake. Grønnsaker har naturlige bakterier, som gjør at du ikke trenger å tilsette en annen bakteriekultur i form av myse.
Fermentert kjøtt, egg, fisk og egg.
Fermentert ketsjup, salsa, og andre smakstilsetninger.




Kilde:
David Perlmutter; Sunn tarm klart hode, Cappelen Damm, 2016.
Comments